私にようこそ - Välkommen till mig

Den här bloggen uppdateras aldrig. Nästan.

lördag, november 18, 2006

Konsten att skydda våra barn

En gammal debatt har blossat upp igen. Aftonbladet rapporterar att EU-kommisionen reagerat över ”Erotiska inslag, sado-masochism, tortyr [och] förnedring” i spelet Rule of Rose. Man oroar sig över att detta spel skall hamna i barns händer och att de skall bli konstiga i huvudet av innehållet. Och det kanske de kan bli, men det är inte det som är poängen. För lösningen man förespråkar verkar vara ett totalförbud av spelet över huvud taget. Det skall inte få finnas.

Poängen är att det på varje spel som ges ut finns en rekommenderad åldersgräns, och då det knappast är tänkbart att Rule of Rose kan få en lägre rekommenderad åldersgräns än arton år så är det uppenbarligen speltillverkarnas avsikt att de som spelar spelet skall vara arton år eller äldre!

Betänk följande (retoriska) frågeställning.

Problemet ligger snarare i okunskap hos föräldrar angående vad deras barn gör på fritiden. För vem är det som har störst ansvar för Pelle, nio år gammal? Är det en speltillverkare som arbetar med att göra spel för folk som är äldre än arton år, eller är det Pelles föräldrar som köpt spelet åt Pelle eftersom Pelle inte är arton år gammal och därför inte skulle få köpa spelet i en butik som följer de rekommenderade åldersgränserna (vilket de verkligen borde göra, om de inte är profithungriga idioter).

Med det resonemang som moralpredikarna och barnaskyddarna idag för borde ju inte bara tv-spel utsättas för dessa totalförbud och plockas bort från marknaden. Det borde gälla extrema våldsfilmer, för barn potentiellt obehagliga konstverk och, framför allt, böckerna! Böcker idag har inga rekommenderade åldersgränser och svensköversättningar av American Psycho där möss kryper upp i en kvinnas underliv och äter henne inifrån finns att tillgå på allmänna bibliotek och ingen höjer nämnvärt på ögonbrynen. Trots att barn kanske skulle kunna läsa dem.

Så snälla allmänhet. Sluta lita på att något stort EU-system skall skydda era barn från otrevligheter. Gör en insats och skydda dem själva. Prata med dem. Dra gränser. Lär känna era egna ungars fritidsvanor. Och sluta förespråka censur.

Och låt vuxna människor själva få ta beslut om vad de vill läsa, se eller spela.


Dagens blogglåt finns inte. Jag är för irriterad.